Napjaink egyik legaktuálisabb témájával, a digitális függőséggel kapcsolatos kérdésekkel, problematikával foglalkozik a kecskeméti központú Digital Lions Club, mely a Budapest-Royal LC átalakulásával alakult meg 2020 nyarán Koncsik István, Kalocsai Sándor és Árvai Zoltán irányításával. A klubot olyan családanyák, családapák és fiatalok alkotják, akik gyerekeik révén is érintettek az okos eszközök túlzott használatában. A digitális függőséget, mint betegséget a WHO 2018-tól vette fel listájára.

A Lions Mozgalom nem újdonság sem Magyarországon, sem Kecskeméten. A világ egyik legnagyobb civil szerveződése, több mint 100 éves múlttal, több mint 200 országban, 47ezer klub létezik, majd 1,4 millió taggal. Magyarországon közel ötven klub van, Kecskeméten 3, és nagyon várjuk az ország minden területén azokat, a segítőszándékú embereket, akik szívesen beállnának közénk, hogy szolgálhassunk.

A Nemzetközi Lions Klubok közös mottója és célja nem más, mint szolgálni. Szolgálni azok felé az emberek felé, akik ilyen-olyan módon rászorulnak egyfajta segítségre, útmutatásra.

Aki ismeri a Lions mozgalmat és a különböző klubok munkáit, tudja, hogy első és legfontosabb segítségnyújtási területünk a látás sérültek, a látásban korlátoltak felé szól. Ugyanakkor a klubok ezen túl mennek, és egészen új, de ehhez mégis köthető szívügyüket képviselik.

A Digital Lions Klub, egy ilyen, továbbmenő klub szeretne lenni; amely elsősorban a gyerekek digitális eszközhasználatával foglalkozik. Mármint azzal, hogy ha lehet segítséget nyújtsunk szülőknek, pedagógusoknak, de természetesen a fiataloknak is, akik gondban vannak a digitális eszközök helyes használatával, vagy engedésével. Az igaz, hogy mi magunk nem vagyunk profik e témában; tapasztalataink, benyomásaink vannak, meg leginkább véleményünk. A közös nevező, ami mindennek az alapja, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyük azokat a megoldásokat, azokat az embereket, akik tanácsot tudnak adni, akik nem csak megmondják a nagy tutit, a titkot; hanem a regisztrációval rendelkező hallgatók, nézők, követők felé, egy lehetőséget is kínálunk, hogy tegyék fel kérdéseiket, véleményeiket, tapasztalataikat osszák meg, mi pedig olyan szakértőhöz juttatjuk azokat – természetesen anonim módon –, aki a konkrét dolgokra tud reagálni; egyfajta follow up vagy ha úgy tetszik workshop módon kapcsolatban maradnának egymással és velünk. S terveink szerint több ilyen alkalmat szeretnénk, mint a mai, hogy a közös tapasztalatokat megosszuk, illetve, hogy ezt a hatalmas kérdéskört több oldalról, több célközönségnek is tudjuk prezentálni, bemutatni. Hiszen teljesen másként kell a fiatalok felé eljuttatni a mondandónkat, mint a szülők felé, megint kicsit más a pedagógusok felé.

Digital Lions Club tagsága az egyik első megbeszélés után 2020 nyarán

Azért a Lions mozgalmon belül képzeljük ezt el, és nem csupán egy random civil klubként szeretnénk ügyködni, mert először is: mindennek az alapja részünkről az önkéntesség, a mások felé való szolgálat. Másrészt, ahogy már említettem, a Lions mozgalom a látásában sérültebb, korlátoltabb embertársak felé nyit.

Mi, a Digital Lions tagjai, magunkra is igaznak tartjuk, hogy talán nincs olyan hihetetlen mennyiségű, a tisztán látásában korlátolt ember, semmilyen téren, mint a digitális eszközök helyes vagy éppen helytelen használatával kapcsolatosan. S ahogyan a látásában korlátolt embertársunknak a kezébe adhatunk eszközöket, ami segíti és előre viszi az életét, szeretnénk azok lenni, akik ebben a digitális vakságban, de minimum digitális homályban a szülők és pedagógusok, valamint a fiatalok birtokába juttassuk az eszközöket, esetlegesen megoldásokat, amik segítik és előre viszik az életüket ebben a kérdésben. Már csak azért is, hogy ha lehet a jövőre nézve ne következzen be olyan mértékben az, amire Kalocsai Sándor a Klub egyik alapító tagja úgy mutatott rá a KTV Kiemelő műsorában, hogy elkerülhetetlenül elnyeli a gyereket a digitális szörny. Azon szeretnénk munkálkodni, hogy mindaz a jó, amit ezek az eszközök adnak a világban, valóban jó is maradhasson, és ne essen át a gyerekeink életében a ló túloldalára.


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba